MKE-logo

Magyar Kémikusok Egyesülete

Alapítva 1907-ben

MKE Facebook page

Fiatal Kémikusok beköszöntő

(Janáky Csaba, Szegedi Tudományegyetem, MKE Fiatal Kémikusok Fóruma és European Young Chemists Network elnök)

 

Magyarországon a kémiának és a vegyiparnak európai mércével mérve is komoly hagyományai vannak, és napjainkban is kiváló szakemberek dolgoznak ezen a területen. Ezt ismerte el a Kémiai és Molekuláris Tudományok Európai Egyesülete (EuCheMs), amikor 2006. év augusztusában hazánkban rendezték az 1. Európai Vegyészkongresszust. Ugyanakkor a kép nem ennyire derűs. A közvélemény és különösen a fiatalok sokszor idegenkednek a kémia szó hallatán, mivel kevés ismerettel rendelkeznek annak mindennapi életünkben betöltött fontos szerepéről. Éppen ezért a kémikustársadalom kiemelt feladata az emberek tájékoztatása és a fiatalok megnyerése.

Magyarországon a Magyar Kémikusok Egyesülete (jelenleg közel 2.500 fős tagságával) már egy évszázada képviseli a hazai szakembereket. Évente számos rendezvényt szervez a kémia legkülönbözőbb részterületein. Ugyanakkor a fiatalok aktivitása sajnos nem jellemző. Ennek összetett okait nem egyszerű felderíteni, de az mindenesetre bizonyos, hogy szemléletváltás szükséges.

Meggyőződésem, hogy egyesületi szinten nagyon időszerű a fiatalok aktivizálása és ösztönzése, hogy vegyenek részt ebben a tevékenységben, már csak tudományos háttérismeretük gazdagítása reményében is. Ezért fogalmazódott bennünk meg az ötlet, hogy leheljünk életet a korábban már működő Magyar Kémikusok Egyesülete Ifjúsági Tagozatába, alkalmazkodva a kor kihívásaihoz és a fiatalok igényeihez. Ez egyébként nem kizárólag magyar kezdeményezés, hanem egy európai szinten megfogalmazódott gondolat. Más európai országokban (Olaszország, Németország, Svájc) a helyi kémikus egyesületeknek már van ifjúsági tagozata, és több ezer taggal, sikeresen működnek [1].

A cél világos, egy olyan program elindítása, amely segíti a fiatal kémikusokat, az egyetemi és az ipari szféra képviselőit közös céljaik megvalósításában. A gazdaságnak jól képzett, ambiciózus fiatal szakemberekre, innovatív ötletekre van szüksége, míg a fiataloknak a tanulmányaik során támogatásra, később pedig kihívásokkal teli munkalehetőségre. A Magyar Kémikusok Egyesülete Fiatal Kémikusok Fóruma (MKE FKF) egy életképes kezdeményezés lehet, amely elősegítheti fenti célok megvalósulását.

Az ehhez vezető út sokféle lehet. Véleményünk szerint a németországi JungChemikerForum (JCF) által felépített modell (amely sok tekintetben hasonló az MKE működéséhez), a hazai sajátságokat figyelembevevő változtatásokkal Magyarországon is alkalmazható. Ezen rendszernek lényege a decentralizáltság, abban az értelemben, hogy regionálisan kialakított csoportok működnek, amelyek egymástól függetlenül végzik tevékenységüket. Ugyanakkor évente megrendezik a Fiatal Kémikusok Országos Konferenciáját, amelyen több száz résztvevő mutatja be tudományos eredményeit. Az ilyen események hozadéka – a tudományos tapasztalatszerzésen túl – a felnövő kémikus generációk tagjai között kialakuló, a korábbiaknál erősebb kohézió, valamint a közvetlen szakmai kapcsolatépítés lehetősége. Az országos konferencia azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen a valódi munka az egyes területi csoportokban, a havonta megrendezett kémikus délutánokon történik. Az ilyen alkalmak során a terület fiatal kutatói, esetleg egy a terület elismert művelőjével közösen, kötetlen hangnemben – alkalmanként egy adott területet körüljárva – bemutatják és megvitatják egymás munkáit.

Az MKE FKF fontos feladata lenne az információáramlás elősegítése mind az egyetemi szféra és a gazdaság, mind a tudomány és a közvélemény között. Ennek érdekében előadások, műhelybeszélgetések keretében a gazdasági élet szereplőinek segítségével olyan, napjainkban rendkívül fontos kérdésekkel foglalkoznánk, mint a szellemi tulajdon védelme, az innovációs lánc, stb.

Kiemelt szerepet vállalhatnánk a középiskolások megnyerésében is a kémia számára, együttműködésben a 10 éve sikeresen működő Kutató Diákok Szövetségével [2].

Az információáramlás biztosítása érdekében ezen a honlapon rendszeresen, aktualizáltan fognak hírek, tájékoztatók megjelenni többek között a fiataloknak szóló rendezvényekről és pályázati lehetőségekről.

Tevékenységünk és szerepünk hangsúlyozását szolgálná, hogy az MKE FKF tagja lehetne a 2007. évben létrejött Európai Fiatal Kémikusok Egyesületének (EuCheMS European Young Chemists Network) és ezáltal a fiatal magyar kémikusok könnyebben bekapcsolódhatnak az európai tudományos vérkeringésbe [3].

 

Csatlakozz hozzánk, legyél Te is tagja az MKE Fiatal Kémikusok Fóruma szervezetnek!
További felvilágosítás, kapcsolati lehetőség: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


[1] Schaffer T. – Picker S.: Chemie in Unserer Zeit 39, 83 (2005)
[2] Kutató Diákok Országos Szövetsége 10 éves jubileumi évkönyve, Felelős szerkesztő: Csermely Péter (2006)
[3] www.euchems.org/YoungerChemists/index.asp


Szeged, 2008. február 19.

 

Hirdetés

CHEMGENERATION.COM

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

HAS SCS

Go to top