MKE-logo

Magyar Kémikusok Egyesülete

Alapítva 1907-ben

MKE Facebook page

Pálinkó István

 

Pálinkó IstvánPálinkó István

A Szegedi Tudományegyetem Szerves Kémiai Tanszékén dolgozom már több mint harminc éve, 2015 óta egyetemi tanárként. Sokféle főkollégiumi és speciális tárgyat oktattam és oktatok, főként kémia alapszakos és vegyész MSc szakos hallgatóknak mind magyar, mind angol nyelven. Az oktatás mellett tudományos munkát is végzek, főként a fizikai szerves kémia területén. Rendszeresen publikálok referált szakmai folyóiratokban, és ugyancsak rendszeresen veszek részt hazai és nemzetközi konferenciákon. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezem. Habilitált oktató vagyok, és 2007-ben elnyertem az MTA doktora címet. Oktató- és kutatómunkám összekapcsolódik. Eddig közel háromszáz hallgató készített nálam szakdolgozatot, projektmunkát, diplomadolgozatot, és tizenhat hallgató doktorált témavezetésemmel. Különösen büszke vagyok rájuk és diákköröseimre, akik sok díjat nyertek házi és országos diákköri konferenciákon.

A Magyar Kémikusok Egyesületének már több évtizede tagja vagyok. Az elmúlt ciklusban az Egyesület főtitkáraként tevékenykedtem. Az elmúlt időszakban közvetlen tapasztalatokat szereztem arról, hogy hogyan működik az Egyesület, és magam is alakítója voltam ennek a tevékenységének. Igyekeztünk elérni a kémiával foglakozó szakmeberek minden jelentősebb csoportjához, a köz- és felsőoktatásban tevékenykedő kémiatanárokhoz, egyetemi oktatókhoz és az ipari-mezőgazdasági szférákban dolgozókhoz egyaránt. A Titkárság nem kis erőfeszítése árán, a működés anyagi alapjai biztosítottak. Az Egyesület sokrétű tevékenysége magában foglalja többek között a tehetségtámogatást, a tudományos-szakmai nemzetközi és hazai konferenciák rendezését, a hazai kémikustársadalom összefogását és a nemzetközi kapcsolatok bővítését. Az utóbbi időben az Egyesület hallatta hangját országos jelentőségű ügyekben is, amelyek elsősorban a közoktatást érintették (állásfoglalás a középfokú oktatás átszervezésével kapcsolatban, a Nemzeti Alaptanterv véleményezése, figyelemfelhívás a máris jelentkező, de hamarosan igen súlyossá váló kémiatanár-hiánnyal kapcsolatban).

Újraválasztásom esetén a következő fő irányban szeretném segíteni az Egyesület munkáját:

  • Az Egyesület működtetésének pénzügyi feltételei stabilak, de ezért minden évben meg kell küzdeni. A közdelem sikeréhez minden erőmmel hozzá fogok járulni. Természetesen az Egyesület mindenkori terveit, programjait és akcióit az anyagi feltételekkel összhangban kell megvalósítani, ami jelentős mértékben megköveteli a főtitkár szervező, koordináló munkáját.
  • Az Egyesület tagságára koncentráltan kell figyelni. Időről-időre elemzéseket kell végezni különféle szempontokból, úgymint a taglétszám, a korösszetétel, a jellemző munkahelyek, az aktivitási készség és az utánpótlás biztosítása.
  • Fontos feladat az egyesületi elnök munkájának támogatása a jogszabályok ismeretével, színvonalas döntéselőkészítő munkával.
  • Alapvető a támogatók körének lehetőség szerinti megtartása; már ez is szoros együttműködést követel meg a Titkársággal és különösen az ügyvezető igazgatóval.
  • Az egyesületi szervezetek (szakosztály/társaság, szakcsoport, területi szervezetek és munkahelyi csoportok) helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, munkájuk támogatása, segítségnyújtás hatékony működésükhöz és az egymással való kapcsolatuk építéséhez.
  • Az egyesületi adminisztrációs tevékenység szolgáltató képességének javítása.
  • Szükség van a kémia társadalmi képének további javítása, az eddig elért eredmények megőrzése, segítségnyújtás további projektek kidolgozására, akciók megvalósítására.
  • Az ipari-mezőgazdasági és akadémiai szféra minél szorosabb együttműködésének támogatása a kémikustársadalom létérdeke, az együttműködések kialakítására/kidol-gozására alkalmakat kell teremteni.
  • Az egyéb szakmai szervezetekkel történő hálózatépítés támogatása a minél szélesebb körű társadalmi beágyazottság elérése szempontjából alapvető.
  • Az egyre eredményesebb nemzetközi kapcsolatépítés további támogatása alapvető, hiszen tudományunk/szakmánk/hivatásunk hatékonyan a nemzetközi színtéren művelhető.
  • A kémikustársadalom és/vagy még szélesebb kör számára kiemelkedő jelentőségű ügyek képviselete alapvető fontosságú.

 

 

Hirdetés

CHEMGENERATION.COM

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

HAS SCS

Go to top